Kalp hastalıklarını önlemenin yolu düzenli kontrolden geçiyor

Vücudun tüm bölgelerini saran ve organlara sürekli olarak kan akışını sağlayan damarlar, zamanla yıpranıp esnekliklerini ve sağlamlıklarını kaybedebilir. Genel olarak yaşlanmaya bağlı olarak yaşanan bu durum sağlıksız beslenme, hareketsizlik, sigara tüketimi, fazla kilo gibi nedenlerden dolayı erken yaşlarda da ortaya çıkabilir.

Damar tıkanıklıkları ile ilgili açıklamalarda bulunan Özel Bursa Anadolu Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Vedat Koca, hastalığın damarların iç yüzeyinde yağ ve kalsiyum birikmesi sonucu ortaya çıktığını söyledi. Kalbi besleyen ince damarların içinden kan geçtiğini anlatan Koca, “Bu damar içinde meydana gelen bir daralma ya da tıkanma oldukça tehlikelidir. Çünkü damar içinden geçmesi gereken kan bir anda gitmez ve rahatsızlık ortaya çıkabilir” dedi. Koca, böyle bir durumda kalp spazmı ve damar tıkanıklığı gibi hastalıkların meydana gelebileceğini ifade ederek, özellikle hasta o sırada efor sarf ediyorsa kalbin, kan ve oksijen eksikliği nedeniyle zor bir duruma gireceğine dikkat çekti.

Rahatsızlık son ana kadar belirti vermeyebilir

Kalp damarı tıkanmasının son ana yani kalp krizine kadar belirti vermeyebildiğinin altını çizen Koca, “Damar tıkanmaya başladığında genel olarak ilk başlarda vücut bir uyarı vermez. Ancak kalbe bağlı damarlardan birinin tam olarak tıkalı hale gelmesi ile kalp krizi geçirilir. Yani hasta herhangi bir şikâyeti olmadan da kalp krizi geçirebilir. Tansiyon düşüklüğü, spazm, ritim bozukluğu sırasında tıkalı damarın üzerine bir pıhtı oturur ve kalp krizi oluşur” diye konuştu. Koca, bu duruma kısa sürede müdahale edilmesi gerektiğini vurgulayarak, aksi takdirde hastanın hayatını kaybetme olasılığının yüksek olduğunu kaydetti.

Beslenmeye dikkat edilmeli

Damar tıkanıklıklarının çeşitli nedenleri olduğunu dile getiren Doç. Dr. Vedat Koca, özellikle çocukluk ve gençlik yıllarından itibaren sağlıksız beslenme ve sigara tüketiminin rahatsızlıkta etkili olduğunu söyledi. Koca, obezitenin kalp ve damar hastalıklarını tetikleyen önemli bir unsur olduğunu belirterek, “Aşırı tuz tüketimine bağlı oluşan hipertansiyon da damarları zorlar. Yağlı beslenme şekli de kalp krizi ve damar tıkanmalarına yol açar. Bu nedenle beslenmeye çok dikkat etmek gerekiyor” dedi. Damar tıkanıklığında ilaç tedavisi ve stent kullanıldığını ifade eden Koca, eğer ileri derecede tıkanıklık varsa ameliyat gerekebileceğini ifade etti.

Damar tıkanıklıklarında erken tanı çok önemli

Kardiyoloji ve kalp cerrahisi alanında son yıllarda oldukça ilerleme kaydedildiğini anlatan Koca, buna rağmen hala tüm dünyada ve ülkemizde kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin tüm ölümler arasında ilk sırada yer aldığına dikkat çekti. Bu nedenle hastalığa karşı önlem almak, erken tanı ve tedavinin oldukça önemli olduğunu ifade eden Koca, şunları kaydetti: “Özellikle sigara içen, ailesinde kalp hastalığı sık görülen, yüksek tansiyonu olan, şeker hastası ve hareketsiz yaşam süren kişilerin, mutlaka rutin kalp kontrolü yaptırması gerekmektedir. Bu risk faktörleri olmasa bile rutin kontrol oldukça önemli. Doğuştan olan kalp rahatsızlıklarının birçoğu bu kontrollerde ortaya çıkmaktadır. Unutulmamalı ki düzenli kontrol ile damar tıkanmaları ve kalp krizi önlenebilir.”

"Sağlık, hayatta sahip olduğunuz en önemli şeydir!"

Randevu almak için hemen bizimle iletişime geçin.