Ritm ve Tansiyon Holter

Özellikle aritmisi olan (çarpıntı şikayeti) hastalarda kullanılır. Kişinin nabız atımlarını ve kalp EKG’sinin belli kısımlarını 24 saat boyunca kaydeden, hastanın çarpıntı ve diğer rahatsızlıklarını...

Holter EKG nedir?

Holter EKG, kalbin elektrik aktivitesinin 24 saat veya daha uzun süreli olarak kaydedilmesi işleminin adıdır. Ritim Holter (veya EKG Holter) olarak da anılır.

Tıbbi tetkiklerin yaptırılması ve sonuçların alınması hasta ve hasta yakınlarının önemli bir zamanını alır. Bugünkü şartlarda Holter EKG veya Holter Kan Basıncı tetkiki için genellikle dört kez hastaneye veya tıp merkezine gitmek gerekir :

  • Randevu alınması,
  • Randevu günü cihazın bağlanması,
  • Bir gün sonra cihazın çıkartılması,
  • Tetkik sonucunun (rapor) alınması.


Holter EKG ne zaman / kimlerde gerekir?

Holter EKG kalp aritmilerinde veya kalp aritmisine yol açan hastalıklarda sık kullanılan bir tetkiktir. Bu ritim bozukluğu kalpte çok hızlı veya çok yavaş atımlar veya anlık duraklamalar şeklinde olabilir. Çok kısa sürebilen ve ara ara olan bu durum muayene sırasında çekilen EKG de çoğu zaman saptanamaz. Bu nedenle zaman zaman olan bu ritim bozukluklarının saptanması için Holter EKG (ritim Holter) tetkiki gerekir.



Evde Holter EKG uygulaması :

Kişinin uygun olduğu zaman ve saatte evine veya işyerine gidilerek cihaz bağlanır,

Bir gün sonra kişinin bulunduğu adrese tekrar gelerek cihaz çıkarılır,

İki gün içinde rapor kişiye veya kişinin doktoruna ulaştırılır.

Evde holter cihazının bağlanması, çıkartılması ve takibi için gelen ekip konusunda eğitim almış kişilerden oluşmaktadır. Holter EKG kayıtları alanlarında uzman olan akademisyen kardiyoloji hekimleri tarafından yorumlanır ve raporlanır. Talep edildiği taktirde tüm kayıtlar kişinin primer doktoruna ulaştırılır.



Holter EKG hangi hastalıkların tanısında yardımcı olur?

Holter EKG aşağıdaki hastalıkların tanısında kullanılır:



  • Çarpıntı ve ritim bozuklukları
  • Fenalık hissi
  • Bayılma
  • Ani halsizlik-nefes darlığı
  • Kalp krizi sonrasında bazı hastalarda ölümcül ritim bozukluğu riskinin belirlenmesi amacıyla.


Holter EKG kaydı nasıl yapılır?

Holter EKG sistemi bir kaç kablodan ve bu kabloya bağlı küçük bir kayıt cihazından oluşur. Kablolar yapışkan ve tek kullanımlık pullarla (elektrot) vücuda bağlanır. Çoğu zaman 5 veya 7 adet elektrod-kablo kullanılır. Bu elektrotlar kalbin elektrik aktivitesini en uygun şekilde kaydedecek göğüs üzerindeki noktalara yapıştırılır. Kayıt cihazı bu kablolardan gelen sinyalleri sürekli olarak belleğe kaydeder. Kaydedilmiş olan tüm EKG sinyalleri daha sonra uzman bir kardiyolog tarafından değerlendirilir ve rapor yazılır.



Holter EKG cihazı taktırdığınızda nelere dikkat etmelisiniz?

Holter EKG cihazı takılı haldeyken kişinin günlük yaşamında genelde önemli bir kısıtlama söz konusu değildir. Tam tersine hastanın her günkü doğal aktivitelerine devam etmesi istenir. Holter EKG takılı olan kimsenin elektrikli veya elektronik cihazlar kullanmasında, araç kullanmasında, cep telefonu kullanmasında herhangi bir sakınca yoktur. Holter cihazı takılıyken tek bir kısıtlama vardır; hasta cihaz takılıyken duş almamalı, banyo yapmamalıdır. Holter EKG kaydı uyku sırasında da devam eder; herhangi bir zararı yoktur.



Holter EKG kaydı sırasında şikayetiniz olursa ne yapmalısınız?

Holter EKG nin takılma nedeni zaten böyle bir durum sırasında kalp ritminin kaydedilmesidir. Çoğu cihazda böyle bir anda basılarak aktive edilmek üzere küçük bir düğme bulunur. Bu düğmeye basıldığında cihazın kayıtlarında o zaman anı işaretlenecektir. Böylece raporu düzenleyen kardiyolog o sıradaki kalp ritmi ve hastalık hakkında daha ayrıntılı değerlendirme yapacaktır.



Holter EKG cihazı takılıyken hiçbir şikayetiniz olmazsa ne olur?

Holter cihazı takılıyken tetkike neden olan şikâyetlerin olması aslında istenen bir durumdur. Ancak hiçbir şikayet veya sıra dışı bir durum olmasa da, kalp ritminin 24 saatlik dökümü, egzersiz ve uyku sırasındaki ritim özellikleri yine de kalp ritmi hakkında çok önemli bilgiler verecektir.